De verkiezingscampagne voor de EP-verkiezingen begint langzamerhand op gang te komen. PVV-Kamerlid Maikel Boon was afgelopen weekend bijvoorbeeld druk bezig met het plaatsen van PVV-verkiezingsposters. Op die verkiezingsposter van de PVV staat het volgende: ‘Nederland op 1’. Volgens de PVV moet het EU-integratieproces, onder voorzitterschap van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, gestopt worden om ‘Nederland weer op 1’ te krijgen.

Onder Von der Leyen zijn plannen ontwikkeld om van de Europese Unie een geopolitieke unie te maken. Deze opvatting strijkt tegen de haren in van de PVV: ‘Geen geopolitieke unie’, valt te lezen in het PVV-verkiezingsprogramma. De PVV wil niet alleen het Europese integratieproces afwenden, maar ook de hechtheid van de Europese samenwerking verzwakken. Ik zal in dit artikel betogen dat dit een onjuiste tegenstelling is. Het Europese belang overlapt, gezien het huidige tijdsgewricht, vrijwel volledig met het nationale belang.

De PVV leeft nog in de perceptie dat de oude negentiende-eeuwse natiestaat een factor van formaat is in de wereld. In de negentiende eeuw konden individuele Europese staten immers hun macht projecteren op de rest van de wereld. Het Britse Rijk strekte zich uit van Zuid-Afrika tot Canada en van India tot en met Australië. De Fransen hadden grote delen van West-Afrika gekoloniseerd en bezaten gebieden in Oost-Azië, zoals Indochina. Nederland was, door de koloniale overheersing van de Indische archipel, na Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de grootste imperiale mogendheid.

In de eenentwintigste eeuw kunnen individuele Europese staten hun belangen niet meer verdedigen in de rest van de wereld. Grote Europese staten zijn verworden tot tweederangs mogendheden: Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan respectievelijk op plek zes en zeven op de lijst van de grootste economieën van de wereld. Alleen Duitsland (derde economie van de wereld) kan nog enigszins meekomen met supermachten China en de VS. In de toekomst zullen Europese staten nog verder afglijden op lijstjes die de geopolitieke invloed van staten meten, want de zogenoemde Global South ondergaat een indrukwekkend industrialiseringsproces. Europese staten kunnen zodoende alleen opkomen voor hun belangen elders in de wereld als zij hun militaire en economische middelen op een kostenefficiënte wijze weten te integreren in een collectief geheel.

Deze hechte samenwerking van Europese staten in een semi-federaal verband zou niet nodig zijn als de wereld gedomineerd zou worden door staten die het internationale recht, mensenrechten, liberale handelsbetrekkingen en westerse waarden (liberale democratie) zouden uitdragen en deze westerse waarden in de wereld zouden willen versterken en verdedigen. Dat is echter niet het geval; opkomende en/of revanchistische autocratieën proberen de liberale westerse wereldorde te ondermijnen. Rusland tracht haar oude invloedssfeer in Oost-Europa te herstellen. China probeert middels haar economische slagkracht andere landen onderdanig te maken door middel van wurgleningen en oneerlijke handelsovereenkomsten, om zo de handelsketen van kritische grondstoffen in handen te krijgen. Daarnaast streeft China ernaar Taiwan weer onder het gezag van de Chinese Communistische Partij te brengen en Eurazië tot één grote afzetmarkt te maken voor Chinese goederen. Hiervoor wordt kritieke infrastructuur in de EU opgekocht door Chinese (staats)bedrijven of zelfs aangelegd door Chinese bedrijven. Een sterk, soeverein Europa is dus broodnodig wil Nederland deze geopolitieke woelingen doorstaan in de komende decennia.

Naast de assertiever wordende autocratische wereld is er een duidelijke breuk te zien binnen de westerse wereld tussen enerzijds de Angelsaksische wereld (het VK, de VS en in hun kielzog Australië en Canada) en anderzijds continentaal Europa. De VS richt zijn pijlen op China, waar zij China zien als de grootste bedreiging voor hun hegemoniale positie. Dit geldt echter niet voor Rusland, dat in economische en demografische zin verder zal afzakken. Het VK is door de Brexit driftig op zoek naar een nieuwe positie binnen de westerse wereld. In ieder geval heeft het Verenigd Koninkrijk zich met zijn uittreding uit de EU gedistantieerd van continentaal Europa. Deze breuk tussen continentaal Europa en de Angelsaksische wereld, samen met het relatieve machtsverval van het Westen, laat duidelijk zien dat Nederland en de rest van continentaal Europa meer en meer op elkaar aangewezen zijn om Europa veilig en soeverein te houden.

Tot slot is de Europese Unie ook belangrijker geworden vanwege de (gestage) afname van het aantal democratieën in de wereld en de opkomst van autocratische krachten binnen de Unie zelf. De Europese Commissie kan fondsen naar lidstaten bevriezen, bijvoorbeeld Hongarije, indien de betreffende lidstaat niet voldoet aan de gestelde democratische en rechtsstatelijke vereisten. Dit is ook voor Nederland belangrijk, om zo het democratische gehalte enigszins te kunnen waarborgen binnen de EU en daarmee ook de gelijkgestemdheid tussen landen binnen de EU. Als er in Nederland autocratische tendensen te constateren zijn, kan Nederland ook (godzijdank) gecorrigeerd worden door de Commissie. De Commissie houdt Nederland, en andere lidstaten, als een soort arbiter in de gaten als zij de verkeerde, autocratische kant op dreigen te gaan.

De PVV en de rest van radicaalrechts Nederland moeten helemaal afstappen van die negentiende-eeuwse perceptie van de natiestaat. Nederland heeft een sterk Europa nodig. Dat blijkt wel uit het machtsverval van het Westen, de geopolitieke strubbelingen, het politiek-militaire schisma binnen het Westen en de gestage afname van het aantal democratieën in de wereld. Het devies is dan ook om op een pro-Europese partij te stemmen op 6 juni, voor de komende Europese parlementsverkiezingen, dat is pas echt in het belang van Nederland. En daarmee toon je daadwerkelijk dat je een vaderlandslievende burger bent.

Wil je dit opiniërende platform steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Scan deze QR-code dan!

Of steun het platform via deze link, u kunt via deze link een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc