Op 6 juni mocht Nederland als een van de eerste lidstaten naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. De verkiezingsuitslag laat zien dat veel Nederlanders, ondanks de lage opkomst, niets moeten hebben van de populistische koers die Nederland lijkt te volgen.

NSC: grote verliezer

NSC was de grote verliezer van de EP-verkiezingen; met slechts 1 zetel komt de partij van Omtzigt in het Europese Parlement. Slechts 14% van de NSC-kiezers van 22-11-2023 was bereid om opnieuw te stemmen op NSC op 6 juni. Voorts vertrok een aanzienlijk deel naar de (komende) oppositiepartijen: CDA (8%) en Verenigd Links (4%). Dit bewijst des te meer dat een groot aantal kiezers ontevreden is over de populistische koers die het zelfverklaarde rechtsstatelijke geweten heeft genomen. En ook het onversneden populisme dat NSC heeft bedreven in de aanloop van de verkiezingen heeft men kennelijk niet gewaardeerd, denk aan het promoten van kleinburgerlijke nationalistische thema’s zoals de rookworst. Hiermee trachtte NSC haar Euro-kritische profiel te bekrachtigen door de EU af te schilderen als een monsterachtige entiteit die een bedreiging vormt voor de nationale cultuur.

VVD: beperkt verlies

De VVD verloor ook een aanzienlijk deel van haar kiezerspubliek van afgelopen november aan het CDA. Het liberale gezicht van de VVD is al sinds de kabinetsval steeds verder weggedrukt en in plaats daarvan wil de VVD zich presenteren als een havik op asielmigratie. Leugens over het aantal nareizigers dat naar Nederland zou komen, de spreidingswet van Van der Burg intrekken en het asielmigratievraagstuk zodanig framen totdat het crisisachtige proporties aanneemt lijken daar allemaal bij te horen om de PVV op migratie rechts in te kunnen halen. Een groot aantal kiezers heeft daarom besloten om de VVD de rug toe te keren en te kiezen voor gematigde anti-populistische partijen, zoals het CDA.

CDA: grote winnaar ondanks zetelverlies

Het CDA heeft dus flink geprofiteerd van het gedweep met de ongrondwettelijke PVV door Omtzigt en Yesilgöz. Ondanks dat de opkomst afgelopen donderdag 30 procentpunt lager was dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, heeft het CDA een kwart miljoen stemmen meer weten te behalen dan in november. Een teken dat het CDA met redelijke, constructieve (en anti-populistische) politiek goed op weg is.

Pro-Europese, progressieve partijen scoorden goed

De pro-Europese progressieve partijen scoorden ook goed. Verenigd Links wist verreweg de grootste te worden met 8 zetels meer, en heeft daarmee twee zetels meer dan de PVV in het Europees Parlement. De Nederlandse tak Volt zal voor het eerst in de partijgeschiedenis zitting nemen in het parlement. En D66 wist één zetel te winnen ten opzichte van vijf jaar geleden.

PVV: schade is beperkt

Volgens de exitpoll zou de PVV 7 zetels krijgen in het Parlement, maar tijdens de definitieve uitslag bleek de PVV slechts 6 zetels te hebben behaald. Dit was niet alleen heuglijk nieuws omdat de PVV een ongrondwettelijke rabiate partij is, uit onderzoek blijkt ook dat radicaalrechtse parlementariërs vrijwel niets doen in het Europees Parlement. Een zo’n kleine mogelijke PVV-fractie houdt dus in dat het aantal inactieve parlementariërs namens Nederland beperkt wordt.

Hoewel een groot deel van de potentiële kiezers van de PVV niet opkwam dagen, kan ik niet anders constateren dan dat de verkiezingsuitslag gematigd positief te noemen is. De pro-Europese krachten zijn namens Nederland dik in de meerderheid. En de twee nieuwe coalitiepartijen, NSC en VVD, worden al enigszins afgestraft door de kiezer, nog voordat Schoof en zijn ministersploeg überhaupt op het bordes hebben gestaan. Een signaal dat veel Nederlanders teleurgesteld zijn in de normalisering van de PVV. Het devies is dus om niet normaal te maken wat niet normaal is!

Steun het Anti-Populistische geluid

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com)

Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc