Maarten stelt in zijn eigen podcast dat het noodzakelijk is om 6 juni (D-Day) te blijven herdenken, omdat het “moderne fascisme” oprukt: het populisme. Het heeft immers heel veel productiemiddelen en mensenlevens gekost om het Duitse fascisme te verslaan. Van Rossem heeft gelijk dat we de lessen uit de Tweede Wereldoorlog grotendeels vergeten zijn. Discriminatie is heden ten dage weer een regulier politiek standpunt geworden voor politieke partijen. Sterker nog dergelijke partijen staan weer in het centrum van de macht. Vandaag is bijvoorbeeld bekend geworden dat de PVV maar liefst 5 (!) ministeries voor haar rekening mag nemen. De lessen uit de Tweede Wereldoorlog zijn we dus grotendeels vergeten. Echter, ik vind het (historisch) onjuist om het huidige populisme te zien als een soort neo-fascistische politieke stroming. Ik vind dat het fascisme een “uniek” historisch fenomeen is daterend uit het Interbellum. En zo zouden we het ook moeten blijven beschouwen.

De noodzakelijk trekken lessen uit het verleden is prima. Maar directe vergelijkingen tussen het fascisme en het populisme zijn naar mijn mening anachronistische beschouwingen.

Hele aflevering is via onderstaande link te beluisteren:

https://open.spotify.com/episode/1DnLkjLdn102WXmJQ4G7Q0?si=d7ThsOfPSt-i6n3UsutBuw

Steun het Anti-Populistische geluid!

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com)

Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc