Tijdens het notaoverleg over ‘de staat van het Onderwijs’ beweerde onderwijsvoerder Reinder Blaauw (PVV) het volgende: ‘Te vaak is de activistische wokecultuur te dominant geweest in de collegezalen.’ Opnieuw dus een frontale aanval op onze instituten uitgevoerd door een politicus van de PVV. Dhr. Wilders noemde de rechterlijke macht in het verleden een bolwerk van D66-rechters, het parlement zou ‘nep’ zijn en de onafhankelijke publieke media werd gekscherend ‘NPO66’ genoemd door de huidige Kamervoorzitter Martin Bosma. Gisteren was het academische onderwijs aan de beurt.

Reinder Blaauw betoogt dat onze universiteiten primair politiek activisme bedrijven, en dan van links-activistische signatuur. Uit eigen ervaring kan ik dit alleen al ontkrachten. Als oud-student politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, kan ik bevestigen dat de hoorcolleges gebaseerd zijn op keiharde feiten die voortgekomen zijn uit diverse wetenschappelijke methodes en debatten. Hoewel sommige (verplichte) cursussen en wetenschappelijke disciplines evident een product zijn van het links-progressieve wereldbeeld (gendergeschiedenis en milieugeschiedenis), vereisen deze disciplines gewoonweg analytische vaardigheden en andere academische vaardigheden. En dergelijke wetenschappelijke disciplines kun je als student, middels je onderzoeksonderwerp, ook zodanig sturen dat het overeenkomt met iemands persoonlijke interessegebied.

De kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs wordt ook door onafhankelijke inspectieorganisaties bevestigd. Uit het jaarverslag van NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) blijkt dat verreweg de meeste opleidingen die beoordeeld zijn door de organisatie voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Ongeveer 95% van de bestaande en nieuwe opleidingen worden ‘positief’ beoordeeld. Er waren in 2022 slechts vier gevallen waarin de organisatie overging tot ‘uitstel’. Ook internationaal gezien staan de Nederlandse universiteiten hoog aangeschreven. Op de Shanghai Ranking zijn er maar liefst drie Nederlandse universiteiten vertegenwoordigd in de top 100: Universiteit Utrecht (51), Rijksuniversiteit Groningen (75), Erasmus Universiteit Rotterdam (87). En ook in de top 150 vinden we nog eens drie Nederlandse universiteiten terug: Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het lijkt er dus op dat onze universiteiten geen uitvoeringsorganisaties zijn van de totalitaire woke-ideologie. Integendeel, er wordt onderwijs gegeven dat voldoet aan de academische kwaliteitseisen van de Nederlandse inspectiedienst en internationaal gezien wordt de kwaliteit van de Nederlandse universiteiten erkend.

Wellicht is het dan zo dat de besturen van de academische onderwijsinstellingen onder controle zijn van links-activistische onderwijsbestuurders? Ook dat blijkt niet zo te zijn. Terwijl geharnast pro-Palestijnse activisten delen van onze universiteiten bezetten en eisen dat het desbetreffende bestuur de banden verbreekt met Israëlische universiteiten, staan de rectores magnifici van vijftien Nederlandse universiteiten er veel genuanceerder in. Zij zijn niet van plan om de banden met Israëlische universiteiten zomaar te verbreken. De rectores magnifici vinden samenwerking met Israëlische instellingen bevorderlijk voor de academische vrijheid, daarnaast vrezen ze dat de wetenschappelijke progressie erdoor geschaad kan worden en de rector magnifici hechten er belang aan om zich politiek neutraal op te treden, men wil zich zodoende niet mengen in verhitte (geo)politieke discussies. De principes ‘academische vrijheid’, ‘wetenschappelijke vooruitgang’ en enige mate van ‘politieke neutraliteit’ zijn dus belangrijker dan het behagen van de links-activistische studenten. Dit laat zien dat veel Nederlandse universiteiten geenszins overgenomen zijn door woke-activistische krachten en hun functie als (politiek neutrale) academische onderwijsinstellingen ernstig nemen.

Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat Reinder Blaauw en zijn ‘partij’ fel gekant zijn tegen onze Nederlandse universiteiten, omdat de resultaten van de onderzoeken niet stroken met hun desinformatieve denkbeelden. Wetenschappelijke rapportages over bijvoorbeeld de ontwrichtende gevolgen van klimaatverandering zijn bijvoorbeeld niet verenigbaar met de relativerende desinformatie die de PVV daar de afgelopen jaren over heeft verspreid. De universiteit vormt een kritisch tegengeluid tegen de desinformatie van de PVV, en daarom moeten universiteiten dus ontdaan worden van de ‘totalitaire woke-cultuur’; een verhullende zinsnede om met andere woorden te zeggen dat wetenschappers feiten naar voren brengen die de PVV niet wil zien of horen. Het onafhankelijke kritische denken moet ingeperkt worden zodat de PVV haar populistische kretologie ongeremd kan spuien.

Steun het Anti-Populistische geluid!

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com)

Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc