De BBB gaat Kamervragen stellen over de accijnsverhogingen op tabak. De BBB is tegen de structurele verhoging van tabak, omdat de concurrentiepositie van de grensregio’s hierdoor geschaad zou worden. De BBB laat dus in een akkoord op hoofdlijnen expliciet vastleggen dat de BTW op drukwerk verhoogd wordt van 9 naar 21%. Maar je vindt de BBB op je weg als het gaat om accijnsverhogingen van kankerverwekkende producten. Dit toont het anti-intellectuele, dorpse karakter van de partij aan.

De BBB vindt de accijnsverhogingen op rookwaren een onverstandige beslissing, omdat hiermee lokale ondernemers in de grensregio’s in de knel komen. Het kan inderdaad zo zijn dat lokale winkeliers met een tabakswinkel de oneerlijke concurrentie ten opzichte van de Duitse winkelier niet zullen overleven. Je kunt je echter ook ernstig afvragen of dergelijke winkeliers hun verdienmodel niet moeten aanpassen. In principe is het al lang en breed duidelijk dat het Rijk tabaksproducten zoveel mogelijk wil ontmoedigen. In 2040 wil het demissionaire kabinet toewerken naar een rookvrije generatie. Reden genoeg dus voor ondernemers om het aanbod in de schappen te veranderen naar toekomstbestendige producten. Daarnaast geldt die oneerlijke concurrentiepositie in de grensregio’s ook voor andere ondernemers, wellicht is het verstandig om op Europees niveau strikte BTW-afspraken te maken om zo de prijsniveaus van verscheidene producten te kunnen harmoniseren. Dit zal eerlijke concurrentie en een verdere harmonisering van de Europese markt bespoedigen. Ik vraag me echter ten zeerste af of we van de BBB zulke plannen mogen verwachten, gezien het feit dat de BBB een kleinburgerlijke, EU-kritische partij is.

Het is voorts opmerkelijk te noemen dat de BBB de belangen van enkele lokale ondernemers in de grensregio’s verkiest boven de nationale volksgezondheid. Negatieve prijsprikkels blijken namelijk tamelijk effectief te zijn om de bovenmatige consumptie van dit kankerverwekkende product te ontmoedigen. Volgens het onderzoek van het RIVM is ongeveer 10 procent van de Nederlanders gestopt met roken na de verhoging van de belasting op rookwaren in 2023. En bijna 30 procent is naderhand minder tabaksproducten gaan consumeren. De BBB maakt hierin dus een rare afweging: de partij prefereert de concurrentiepositie van wat lokale ondernemers boven de volksgezondheid van 20% van de Nederlandse bevolking. Want zo schrikbarend hoog is het aantal rokers in Nederland: 1 op de 5 Nederlanders rookt.

De beleidsmatige prioritering van de BBB is dus op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Het wordt nog vreemder want de BBB laat in het Hoofdlijnenakkoord expliciet opschrijven dat de BTW op drukwerk (boeken, kranten etc.) verhoogd wordt van 9 naar 21% om de begroting enigszins op orde te kunnen krijgen. Kankerverwekkende producten kunnen absoluut niet aangewend worden om de begrotingstekorten op te vangen, maar boeken en kranten wel. Een kritisch geïnformeerde burgerij en het tegengaan van de massale ontlezing acht men dus bij de BBB minder belangrijk dan de concurrentiepositie van wat tabakswinkeliers in de grensregio.

De BBB laat derhalve opnieuw haar ware gezicht zien: particuliere belangen van enkele beroepsgroepen (in dit geval tabakswinkeliers) prevaleren boven het nationale belang: de volksgezondheid.

Steun het anti-populistische geluid!

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com)

Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc