Tijdens het debat ‘mentale gezondheid jongeren en studenten’ bespraken de politici uit het brede midden de nieuwe plannen van het reactionaire kabinet. Harmen Krul (CDA) voorziet dat de negatieve financiële prikkels, zoals de langstudeerboete en de verhoging van het btw-tarief voor studieboeken, serieuze impact gaan hebben op de mentale gesteldheid van studenten. Krul vindt het dan ook onbegrijpelijk dat NSC zulke (negatieve) financiële prikkels niet ziet als schadelijke maatregelen voor het welzijn van studenten.

Tseggai (GL-PvdA) gaat grotendeels mee in de inbreng van Krul, maar begrijpt niet waarom het CDA tegen de verplichte stagevergoeding heeft gestemd en bevraagt Krul hierover. Krul legt uit dat het CDA met deze motie heeft geworsteld, omdat het CDA een eerlijke vergoeding voor het gedane werk belangrijk vindt. Echter, het CDA vreest dat er stageplekken zullen verdwijnen als de motie in de huidige vorm wordt aangenomen. Tseggai hoopt in de nabije toekomst samen met Krul te kijken hoe de motie, met een andere formulering, wel op steun van het CDA kan rekenen.

Vervolgens neemt Paternotte (D66) het woord. Paternotte deelt de visie van Krul en vindt het onbegrijpelijk dat NSC de financiële bestaanszekerheid van studenten op het spel wil zetten, terwijl NSC in zijn verkiezingsprogramma juist de financiële situatie van studenten wilde verbeteren (bijvoorbeeld door verlaging van de rente van de studieschuld).

Er ontvouwde zich dus een inhoudelijk debat over de voorgenomen negatieve financiële prikkels van kabinet Schoof-I, door politici uit het brede midden (CDA, D66 en Verenigd Links). Terwijl deze discussie tot wasdom kwam, had Van Houwelingen het primair over het ‘woke-onderwijs’ en LHBTI- en SDG-vlaggen. Van Houwelingen interesseert zich niet voor de aankomende financiële beleidsmaatregelen van het nieuwe kabinet; hij wil enkel symboolpolitiek bedrijven. Studenten hoeven er niet op te rekenen dat FvD ook maar één seconde tijd besteedt aan de gesteldheid van jongeren en studenten, tenzij het als een instrument gebruikt kan worden om de cultuuroorlog te voeren. In dat geval kan Van Houwelingen weer een signaal afgeven richting zijn achterban: ‘Zie hoe ze de huidige generatie studenten vergiftigen met het wokeïsme.’

We zagen het eerder deze week al bij de politici van de PVV: Reinder Blaauw en Joeri Pool, dat ‘woke’ een geliefd haatobject is voor radicaal-rechtse politici. Inhoudelijke concrete politieke en maatschappelijke vraagstukken is men kennelijk niet in geïnteresseerd. Het is allemaal stuk voor stuk nationaal-reactionaire symboolpolitiek, de normale burger heeft niets aan dat gezwets over onbeduidende culturele fenomenen.

Steun het anti-populistische geluid!

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com)

Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc