Door: Remmelt Kruize, co-auteur Bram van Gendt

Het begint er steeds meer op te lijken dat onze populistische en rechtse politici vastgeplakt zitten aan hun telefoonschermen. Je ziet het aan de manier waarop politici constant hun telefoons checken tijdens Kamerzittingen en commissiedebatten. Dit is natuurlijk niet alleen zakelijk, onze politici gaan steeds meer lijken op iPad-kinderen in pak. In plaats van Cocomelon te kijken, twitteren onze politici de hele dag. In de coalitie zijn vooral PVV en BBB schuldig aan de constante stroom aan twitterberichten. De constante stroom aan twitterbagger heeft twee effecten: er is bijna dagelijks ophef over iets wat de reactionaire politici te zeggen hebben en er zijn relevantere nieuwsberichten die daardoor niet genoeg aandacht krijgen. Zeker sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen zie je dit verschijnsel.

Terwijl alle ogen gericht waren op de formatie, was er in de tussentijd een lawine aan hoogst opmerkelijke berichtgeving omtrent de Haagse politiek. Hoezo was bijvoorbeeld Ronald Plasterk genoemd als mogelijke kandidaat voor premier? Nog vreemder is de keuze voor oud-AIVD-, NCTV- en IND-directeur Dick Schoof, een man gehuld in mysterie. Sywert van Lienden, die de Nederlandse overheid miljoenen euro’s lichter maakte met zijn mondkapjesfraude, zou zijn gevraagd om advies te geven tijdens de formatie. Hoogleraar Hein de Haas heeft aan tafel gezeten, maar de partijleiders hebben niets aangenomen van de migratie-expert, zie daarvoor het Hoofdlijnenakkoord. Ook onwerkelijk zijn de terugkomst van de omstreden langstudeerboete, het intrekken spreidingswet en de transgenderwet, en de terugtrekking van de beloofde minimumloonverhoging.

Naast al deze surrealistische nieuwsgeving zie je het Trumpiaanse politieke gedrag boven komen drijven. Dat herken je aan valse beloftes, persoonlijke aanvallen, het verspreiden van nepnieuws, het ontkennen van echt nieuws, veelvuldige contradicties en politieke tegenstanders framen als het ware probleem: de nachtmerrie die Frans Timmermans heet. Wilders beloofde om het ziekenhuis in Heerlen te redden, maar kwam niet eens opdagen bij het protest hieromtrent. Hij noemde in het verleden Kaag een heks met een bezem. En recentelijke stelde Wilders dat Timmermans een ‘nepsocialist’ was vanwege zijn grote huis, zijn goede inkomen als eurocommissaris en het bijbehorende wachtgeld. Een welbekend voorbeeld van nepnieuws verspreiden is natuurlijk Yesilgöz en haar beruchte opmerking over duizenden nareizigers op nareizigers. Ze liet het IND pas na de verkiezingen bekendmaken dat er in 2023 slechts tien asielaanvragen voor nareizigers op nareizigers waren ingewilligd. De BBB en PVV geloven bovendien in een fictieve politiek en maatschappelijke werkelijkheid zo ontkennen politici van de PVV het bestaan van de ontwrichtende opwarming van de aarde en BBB minimaliseert de stikstofproblematiek.

Het Trumpiaanse gedrag van onze rechtse politici is met name te herkennen aan hun verhouding tot de journalistiek en hun uitermate kinderachtige twittergedrag. Op Twitter intimideerde Yesilgöz bijvoorbeeld journalist en BOOS-presentator Tim Hofman over zijn vraag of er beelden waren van politiegeweld tijdens de pro-Palestina-protesten bij de UvA. Dat terwijl Yesilgöz een paar weken ervoor nog sprak over het beschermen van journalisten. En op Twitter verkondigde Wilders luidkeels dat Twitter een geweldig medium was, ‘de traditionele media’ was volgens Wilders overbodig geworden. Wilders kon nu immers direct zijn achterban bereiken. Dit is natuurlijk geweldig voor een populist: ongeremd en ongelimiteerd onzin verkondigen op het medium Twitter, zonder dat  het ‘tuig van de richel’ (journalisten) hem kan onderbreken met kritische vragen. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat Wilders niet aanschuift bij een talkshow. Wilders wil helemaal niet kritisch bevraagd worden. Vervolgens kan zijn achterban zeuren over de linkse NPO: ‘Waarom is Dassen met zijn twee zetels altijd talkshow-gast?’ Twee vliegen in één klap dus voor Wilders: ‘NPO66’ demoniseren en kritische journalisten ontwijken. Het lijkt wel alsof de rechts-radicale politici elke dag voor ophef zorgen op Twitter. Gisteren twitterde Wilders bijvoorbeeld, nadat bekend werd dat Kamervoorzitter  Bosma niet aanwezig mocht zijn bij de Keti Koti-herdenking, het volgende: ‘Ik wil anders maandag wel naar Amsterdam gaan en daar speechen hoor. Ze zullen gaan hunkeren naar onze Voorzitter.’ Puur provocatief en infantiel gedrag dus van de belangrijkste politicus van Nederland op dit moment. De NOS etc. pakken deze tweets niet eens meer op, kennelijk zijn deze tweets zodanig genormaliseerd dat het niet meer als nieuwswaardig wordt beschouwd.

BBB-voorvrouw ,Caroline van der Plas, is er ook niet vies van om op twitter polariserende drek te verspreiden. Van der Plas twitterde immers dat de politie met grof geweld dient in te grijpen tegen de pro-Palestina-demonstranten. Terwijl ze ten aanzien van de boerenprotesten opriep tot de-escalerend optreden van de politie. Het is werkelijk de hypocrisie ten top, dit soort boodschappen wekken enkel polarisatie in de hand. Ook liet Van der Plas weten zich geïntimideerd te voelen door De Volkskrant, omdat een column sprak over een spreekwoordelijk pak slaag van ‘Brussel’. Zo’n tweet is enkel bedoeld om de journalist in kwestie het zwijgen op te leggen. De journalist moet heel zorgvuldig zijn/haar woorden kiezen, anders zal Van der Plas de desbetreffende journalist doelbewust framen als een directe bedreiging.

Deze tweets van ‘onze’ reactionaire politici zijn dus alleen bedoeld om kritische journalisten verdacht te maken en/of te omzeilen, supporters te verzamelen en te mobiliseren.  Ze wijzen op een verontrustende trend waarbij de focus verschuift van inhoudelijke politieke debatten naar oppervlakkige, populistische berichtgeving die de publieke opinie kan manipuleren en de fundamenten van een gezonde democratie kan ondermijnen, lees de journalistiek. Het debat is inhoudsloos. Eigenlijk kun je niet eens spreken van een ‘debat’, het is gewoon schofterig gedrag waarbij onze politici enkel wat populistische simplistische boodschappen verspreiden op het medium Twitter.

Door: Remmelt Kruize, co-auteur Bram van Gendt

Steun het anti-populistische geluid!

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com) Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc