De Europese Commissie is voornemens een importheffing van 25% in te stellen voor Chinese elektrische auto’s. Dit is een goede stap in de juiste richting. De Chinezen trachten met fikse staatssteun hun marktaandeel van de (elektrische) automarkt te vergroten. De EU handelt zodoende adequaat op de huidige geopolitieke vraagstukken.

De EU wil een gelijkspeelveld creëren tussen Chinese en Europese autofabrikanten. De EU laat daarmee zien dat het niet (nieuwe) afhankelijkheden wil opbouwen met autocratische regimes. Het is zeer opmerkelijk te noemen dat een land zoals Duitsland (grote mondiale producent van auto’s) intensief lobbyde om dergelijke importheffingen te voorkomen. De Zeitenwende is kennelijk nog niet helemaal aangebroken; na de complete verslaving aan Russisch gas wil Scholz geen importheffingen instellen om de Duitse/Europese automarkt te beschermen. En om zo een nieuwe verslaving te verhinderen: een Chinese auto-verslaving.

We moeten echter niet denken dat de EU eenzijdig sancties kan opleggen, en dat de Chinezen geen vergeldingsmaatregelen zullen treffen, waarschijnlijk zullen er importheffingen ingesteld worden voor EU-producten, denk aan Europese zuivelproducten. Dit laat zien dat de Chinezen door hun (recentelijk) verworven machtspositie met gelijke munt terug kunnen slaan. Bovendien is het illustratief voor de veranderende wereld orde: een ruwe, de-globaliserende wereld waarin economie gelijk staat aan politiek, en waarin het mercantilistisch denken weer zegeviert. Op termijn kost dit (mondiale) welvaart, de EU is (eindelijk) bereid om welvaart in te leveren voor een groter goed: veiligheid (strategische autonomie).

Steun het Anti-Populistische geluid

Wil je dit opiniërende platform maandelijks steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Dat kan via deze link: Columns (stripe.com)

Of steun het platform eenmalig met een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc

Plaats een reactie

Trending

Blog op WordPress.com.