Als het aan de PVV ligt blijft Nederland energieafhankelijk van het buitenland, kijkt Nederland passief toe hoe andere landen het klimaatprobleem aanpakken en wordt er ongericht met geld gestrooid voor het aanpakken van energiearmoede.

De PVV is met haar recente verkiezingsoverwinning dé meest relevante politieke beweging[1]. Tijdens de informatieronde zijn alle onconstitutionele voorstellen van de PVV al van tafel geveegd. Er is reeds veel gezegd en geschreven over die ongrondwettelijke voorstellen door deskundigen en politici. Ik zal mij daarom beperken tot alle ‘uitvoerbare’ plannen van de PVV, zoals die zijn beschreven in het PVV-verkiezingsprogramma. Dit artikel zal in het teken staan van de klimaatparagraaf. De PVV blijkt op het punt van het energiebeleid de strategische/geopolitieke component ervan volledig vergeten te zijn. Als het aan de PVV ligt, blijft Nederland namelijk verslaafd aan energiebronnen uit het buitenland, bijvoorbeeld uit het islamitische(!) Qatar. Verder werkt de PVV totaal niet uit hoe ze de energiearmoede concreet wil aanpakken, en welke financiële middelen daarvoor aangewend moeten worden.


[1] Ik betitel de PVV nadrukkelijk als een politieke beweging, omdat de PVV helemaal geen degelijke democratische partijstructuur heeft.

DE PVV WIL VAN NEDERLAND EEN KLIMAAT FREE-RIDER MAKEN

De PVV besteedt twee kantjes aan klimaat- en energiebeleid. De eerste pagina staat in het teken van een soort maatschappelijke probleemanalyse en de tweede pagina somt de beweging haar concrete beleidsvoorstellen op. De PVV plaatst zich in eerste instantie totaal buiten het reguliere politiek-maatschappelijke debat omtrent de energietransitie. De PVV ontkent de ontwrichtende gevolgen van de aanstaande klimaatverandering. De sectie begint dus al met een feitelijke onjuiste aanname, mede dankzij deze aanname bedenkt de PVV in de gehele klimaatsectie geen concrete beleidsvoorstellen om van de energietransitie een succesformule te maken: geen ideeën over de evenredige rechtvaardige spreiding van de kosten in de samenleving en geen oplossingen voor de praktische problemen waar Nederland mee geconfronteerd wordt tijdens de ”Energiewende”. Hierover meer in de rest van het artikel.

ONDUIDELIJKHEID OVER PRECIEZE STANDPUNT KLIMAAT: WEL OF GEEN PROBLEEM?

Daarna maakt de PVV een opvallende draai in het verkiezingsprogramma, de PVV gaat namelijk mee in de opvatting dat klimaatverandering problematisch is. Vervolgens komt de PVV met een aantal ongefundeerde argumenten waarom Nederland geen verantwoordelijkheid zou hoeven te dragen voor het aanpakken van klimaatverandering. Allereerst zou adaptatie hét antwoord zijn op toekomstige klimaatverandering: beter watermanagement, dijkverzwaringen en meer ruimte voor de rivier. De PVV ontslaat Nederland van elke vorm van verantwoordelijkheid, omdat het nietige Nederland geen wezenlijke bijdrage zou leveren aan de klimaatverandering en de samenhangende overmatige CO2-uitstoot: “Nog geen half procent van de totale mondiale CO2-uistoot.’’ De PVV maakt tot slot een kosten-baten afweging, voor 28 miljard euro wordt er slechts 0,000036 graden minder opwarming gerealiseerd. Deze plannen zouden bovendien allemaal teniet worden gedaan door de toenemende economische activiteiten in Azië. Hun economische groei zou mogelijk gemaakt worden door de opening van nieuwe gas- en kolencentrales.

VINGERTJE WIJZEN NAAR AZIË

De klimaatvisie van de PVV getuigt van puur free-ridersgedrag, en de cijfers die de PVV aanhaalt zijn zeer selectief. Ten eerste getuigt het gokken op enkel klimaatadaptieve maatregelen van puur passief optreden. De overheid moet Nederland zowel voorbereiden op de toekomstige klimatologische omstandigheden, maar zou deze klimaatverandering naar mijn inziens ook moeten beteugelen. Het is vreemd om niets aan de ernst te doen, als de technologische mogelijkheden voor handen liggen om hier wat aan te kunnen doen. Latere generaties zullen dan over ons oordelen dat we veel te afwachtend hebben gehandeld. Het idee dat Nederland nauwelijks bijdraagt aan de mondiale CO2-uitstoot is een onjuiste weergave van de werkelijkheid. Nederland is de zeventiende economie van de wereld en per hoofd van de bevolking stoot de Nederlandse burger bijna twee keer zoveel uit als de gemiddelde wereldburger (8000 kilogram CO2 tegenover 4600 kilogram CO2). De PVV is zodoende zeer selectief in het aanhalen van statistische gegevens. Het idee dat Aziatische landen de hoofdschuldigen zijn voor de klimaatverandering is ook onjuist. China is de grootste vervuiler van de wereld, maar het land is ook de spreekwoordelijke fabriek van de wereld, wij nemen grote hoeveelheden goederen af van het land. Bovendien is China een belangrijke producent van windturbines en zonnepanelen, zij domineren deze productieketens. Het is verder moreel verwerpelijk om de schuld af te schuiven aan Aziatische landen, de landen pogen miljoenen, zeg maar gerust miljarden mensen uit de armoede te halen. Deze ambitie kan helaas niet gerealiseerd worden met enkel en alleen klimaatneutrale energiebronnen. En wie zijn wij nou eigenlijk om zo’n genereus streven te veroordelen? In plaats daarvan zou Nederland moeten meedenken over hoe de Aziatische economische groei zoveel mogelijk klimaatneutraal gerealiseerd zou kunnen worden.

WAT WIL DE PVV WÉL: KLIMAATWETGEVING DOOR DE SHREDDER EN ONGERICHTE KOSTENVERLAGING

Wat wil de PVV dan wél, of beter gezegd wat wil het allemaal niet? Allereerst moet Nederland zich terugtrekken uit alle internationale klimaatverdragen waar het zich aan gecommitteerd heeft. Ook nationale klimaatwetgeving, waarmee het klimaatbeleid in een nationale context wordt ingekaderd, zou in de prullenmand moeten belanden. Het komt er in feite op neer dat Nederland moet stoppen met het aanleggen van nieuwe windmolen- en zonneparken.

GEEN VLIEG- EN VLEESTAKS

De PVV verweert zich verder tegen de implementatie van de vlieg- en vleestaks. De PVV doet het voorkomen alsof de vleestaks aanstaande is, de regering heeft echter alleen onderzoek gedaan naar deze fiscale regeling, er is nimmer politiek draagvlak geweest voor die vleestaks. Wat de PVV op dit punt doet, kan dan ook niet anders getypeerd worden als pure bangmakerij en stemmingmakerij.

DE NETCONGESTIE

De PVV herkent dat het stroomnetwerk overbelast wordt. Hoe dit opgelost dient te worden, wordt niet duidelijk gemaakt. Dit is eenvoudig te verklaren: de PVV ziet niks in de noodzakelijke energietransitie en hoeft dus ook geen praktische oplossingen te bedenken voor de problemen rondom de energietransitie. De PVV heeft zich zodoende in een comfortabele luie positie weten te manoeuvreren.

BEHOUD FOSSIELE ENERGIEVOORZIENING

De PVV wil de gas- en kolencentrales operationeel houden en meerjarige contracten afsluiten met het buitenland, zodat Nederland zich verzekert van LNG (vloeibaar gas). Bij de PVV is dus het inzicht nog niet doorgedrongen dat we sinds februari ’22 (Russische aanvalsoorlog op Oekraïne) in een uiterst gefragmenteerde en instabiele wereld leven, waarbij Nederland en Europa op een aantal cruciale punten onafhankelijk zou moeten worden van de rest van de wereld. De PVV levert ons uit aan nota bene het islamitische Qatar, dat met haar grote gasvoorraden een belangrijke partner zal worden. Voor een islamkritische partij is dat op zijn minst opmerkelijk.

VERLAGING ENERGIEKOSTEN, MAAR HOE EN WAT DAN?

De PVV wil verder dat de energiebelasting en de BTW op energie verlaagd worden, om zo de energiearmoede te kunnen bestrijden. Hoe hoog die verlaging dient te zijn, hoeveel het exact gaat kosten en welke koopkrachteffecten dit zal hebben wordt niet toegelicht. De energietransitie is bovendien een belangrijk antwoord op de huidige energiearmoede, denk aan het isoleren van woningen en het aanleggen van zonnepanelen. De PVV hamert constant op het kostenplaatje met betrekking tot de klimaatmaatregelen, maar laat het na dat diezelfde klimaatmaatregelen ook aanzienlijke positieve koopkrachteffecten teweeg kunnen brengen.

DE PVV KIEST VOOR DE WEG VAN DE MINSTE WEERSTAND

Kortom, de PVV loopt wat betreft het beleidsterrein energie en klimaat achter de feiten aan. De politieke beweging positioneert zich buiten het klimaatdebat door de meest basale feiten over klimaatverandering ongegrond in twijfel te trekken. Zover er wel een klimaatprobleem is, zouden andere landen dit probleem maar moeten oplossen. De PVV heeft zich daardoor in een makkelijk positie weten te manoeuvreren: de beweging heeft geen antwoorden op concrete problematiek rondom de energietransitie, zoals de netcongestie, want het wil die energietransitie niet continueren. Terwijl andere politieke partijen ideeën formuleren over hoe Europa meer controle krijgt over de productieketens en de energievoorziening, wil de PVV Nederland energieafhankelijk houden van autoritaire schurkenstaten, zoals Qatar. De PVV heeft de huidige geopolitieke spanningen niet vertaald in nieuwe ideeën die Nederland autonomer maakt van de rest van de wereld. De PVV ziet tot slot (terecht) dat de grootschalige energiearmoede een probleem is dat dringend opgelost moet worden. De PVV is echter totaal niet concreet over hoe dit probleem opgelost moet worden, en vergeet dat de energietransitie een belangrijke pijler vormt voor het oplossen van die energiearmoede.

Eenmalig
Maandelijks
Jaarlijks

Wil je mijn werk tegen het populistische geluid ondersteunen? Dan kan dat met een bescheiden donatie.

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Kies een bedrag

€2,50
€5,00
€10,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Of kies een bedrag naar keuze


Uw financiële bijdrage wordt gewaardeerd!

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly

Plaats een reactie

Trending

Blog op WordPress.com.