Eergisteren was de voltallige PVV-fractie afwezig gedurende het debat over de wet raadplegend referendum Nederlands EU-lidmaatschap. Het ontbreken van PVV-Kamerleden tijdens Kamerdebatten is geen unicum. De PVV-fractie schittert namelijk sinds haar verkiezingsoverwinning door afwezigheid, terwijl de PVV-fractie met 37 Kamerleden toch over genoeg fractiegenoten zou moeten beschikken om aan elke debat deel te kunnen nemen. De andere radicaalrechtse partij in casu FVD is ook veelvuldig afwezig tijdens commissiedebatten en plenaire debatten. Beide partijen zeggen valide argumenten te hebben voor hun absentie tijdens de Kamerdebatten. Ik zal echter in een tweetal artikelen betogen dat dit geenszins het geval is. In het eerste artikel zal ik de klaploperij van FVD behandelen, en in het tweede deel de opzienbarende afwezigheid van de PVV-fractie tijdens belangrijke Kamerdebatten.

FVD bungelt helemaal onderaan

De grootschalige afwezigheid van FVD is niet iets van de huidige parlementaire periode 2023-2027. Sinds het toetreden van FVD tot de Tweede Kamer in 2017 is de radicaalrechtse partij al nauwelijks aanwezig tijdens stemmingen over moties, zo berichtte Metro medio 2023. Toen al bleek dat politieke partijen van vergelijkbare omvang veel vaker aanwezig waren bij stemmingen en Kamerdebatten. FVD bleek bij 210 stemmingen over moties niet aanwezig geweest te zijn. Om dit in perspectief te plaatsen: de ChristenUnie was slechts zes keer afwezig en de PvdD zelfs niet één keer.   

De parlementaire handelswijze van FVD-Kamerleden lijkt sinds 22 november niet veranderd te zijn. In de periode 6 december 2023 t/m 7 maart 2024 was het lid Eerdmans (JA21) bij net zoveel debatten aanwezig (28 debatten) als drie FVD-Kamerleden tezamen! De Russofiele partij bungelt voorts helemaal onderaan met betrekking tot het aantal debatdeelnames per Kamerfractie. Bovendien blijkt het zo te zijn dat een gemiddeld FVD-Kamerlid aan ongeveer negen Kamerdebatten heeft meegedaan, terwijl alle andere kleine fracties in dezelfde tijdspanne aan minimaal veertien debatten meededen. Tot slot hebben SGP, ChristenUnie, JA21 allemaal aan minimaal twee keer zoveel debatten meegedaan per Kamerlid als FVD!

FVD bungelt helemaal onderaan als het gaat om debatdeelnames (Bron: RTL Nieuws)

FVD bungelt helemaal onderaan als het gaat om debatdeelnames (Bron: RTL Nieuws)

SGP, ChristenUnie, JA21 hebben allemaal aan minimaal twee keer zoveel debatten meegedaan per Kamerlid als FVD (Bron: RTL Nieuws)

Verklaring FVD bovenmatige absentie ongegrond

FVD-voorman Thierry Baudet verklaarde voor de periode 2017-2023 dat FVD bovenmatig afwezig was tijdens Kamerdebatten, omdat de interne strijd binnen de partij ervoor zorgde dat het parlementaire handwerk op een tweede plan terecht was gekomen. In een plenair debat van maart 2022 zei FVD-prominent en -Kamerlid verder het volgende over de grootschalige afwezigheid tijdens Kamerdebatten: ‘Wij proberen onze tijd zo efficiënt mogelijk te besteden, in 90% van de gevallen staat de uitkomst van de debatten al vast en is iedereen zijn toneelstukje aan het opvoeren. Wij zijn de enige partij die ook buiten verkiezingstijd in nauw contact staat met burgers, constant het land ingaat, wij zijn ongelooflijk druk met de wijze waarop wij ons volksvertegenwoordigende werk invullen.’ En: ‘Wij hebben een unieke vorm van politiek bedrijven, wij zijn veel meer dan alleen een politieke partij, wij zijn een maatschappelijke vernieuwingsbeweging: wij organiseren manifestaties, lezingen, debatten en events. Wij zijn iedere avond in het land en wij kiezen de debatten uit waar naar onze mening onze meerwaarde het grootste is om een zo efficiënt mogelijk wijze invulling te geven aan het Kamerlidmaatschap.’   

De eerste reden voor de absentie tijdens Kamerdebatten is heden ten dage niet meer relevant natuurlijk. Alle kritische leden van FVD zijn vertrokken of de mond gesnoerd. In feite heeft Thierry Baudet de volledige zeggenschap over de partij en is er een duidelijke hiërarchische structuur te identificeren. Baudet heeft verder enorm veel krediet opgebouwd bij zijn achterban en heeft een semi-sacrale status verworven binnen de partij.

De argumentatie van Van Meijeren is evenmin steekhoudend en kan niet anders getypeerd worden als één van de vele pogingen de partij te framen als een unieke partij ten opzichte van de zogenaamde ‘kartelpartijen’. Van Meijeren doet het voorkomen alsof andere politieke partijen nauwelijks buitenparlementaire activiteiten ontplooien. En dat de ‘kartelpartijen’ enkel bezig zijn met het parlementaire werk. Maar dat is niet waar. Andere politieke partijen organiseren ook congressen e.d., trachten eveneens nauw in contact te staan met de burger door bijvoorbeeld op werkbezoek te gaan. FVD richt zich dus eigenlijk maar op één onderdeel van het veeleisende Kamerwerk. Het technische aspect van het Kamerwerk (het parlementaire handwerk) wordt daardoor verwaarloosd.   

Alle activiteiten van FVD staan in dienst van de volgende verkiezingen; FVD is daardoor een permanente campagnemachine. Om een zo goed mogelijk verkiezingsresultaat te bewerkstellingen probeert FVD op elk denkbare manier haar achterban te begeesteren middels congressen, events en debatten. Media-optredens vormen ook een belangrijk onderdeel voor electoraal lijfsbehoud. Bij het eigen talkshowprogramma Forum Inside is Thierry Baudet de presentator en de andere FVD-Kamerleden figureren als vaste gasten. De radicaalrechtse omroep ON! biedt ook een mooi podium om wekelijks in de picture te blijven bij de radicaalrechtse televisiekijker. De weinige Kamerdebatten waar FVD wel aan deelneemt, worden op dezelfde dag nog alle op sociale mediakanalen geplaatst, vaak met suggestieve, feitelijk onjuiste bijschriften. In de thumbnails en onderschriften van deze video’s komt het bovendien voor dat collega-Kamerleden gewoonweg belachelijk gemaakt worden of neergezet worden als totale volidioten.       

Van Meijeren stelt verder dat de uitkomsten van debatten van tevoren al vast staan en dat het daarom geen zin heeft om mee te doen aan ‘zinloze’ debatten. Dat betekent dus met andere woorden dat je het technische Kamerwerk (Kamervragen, technische briefings, commissiedebatten, stemmingen etc.) niet serieus neemt. Ik vraag me dan ook ten zeerste af waarom deze FVD’ers dan zitting nemen in de Kamer? FVD had dan even goed zich kunnen beperken tot een denktank die via crowdfunding dezelfde activiteiten had kunnen organiseren. Nu strijken de drie Kamerleden belastinggeld op en voldoen ze eigenlijk niet aan de standaarden van een waardig, fier Kamerlid. 

Het komt er al met al op neer dat het Kamerwerk zodanig ingevuld wordt door FVD, dat de achterban afdoende geënthousiasmeerd blijft voor de lariekoek van de partij. Dit doet FVD om het verdienmodel instand te houden, dat verdienmodel heet het Kamerlidmaatschap. Het technische aspect van het Kamerlidmaatschap heeft nauwelijks publicitaire waarde en wordt daarom verwaarloosd. En zover FVD-Kamerleden wel technisch Kamerwerk uitvoeren, dan wordt dit door het overuren draaiende media-team breed uitgemeten. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat de Kamerleden van FVD gewoonweg klaplopers zijn. Er is al vaak melding gemaakt van overmatig alcoholgebruik door FVD’ers in het Kamergebouw. Dat lijkt me eigenlijk al genoeg bewijs voor de onserieuze en luie werkwijze van het drietal FVD-parlementariërs in ons belangrijkste politieke orgaan.        

          

Kwalitatieve benadering FVD-Kamerwerk: Russische propaganda en bedreigingen van collega-Kamerleden

Critici op deze excel sheet-benadering van het Kamerwerk kunnen terecht stellen dat een kwantitatieve benadering van het Kamerlidmaatschap een hele beperkte manier is om de werkwijze van Kamerleden en -fracties te beoordelen. Een additionele kwalitatieve benadering vormt een mooie aanvulling om Kamerfracties te kunnen beoordelen. De input van FVD van de afgelopen periode was echter afkeurenswaardig. Baudet en Van Houwelingen steken continu Russofiele verhalen af. De NAVO wordt als een kwaadaardige militaire alliantie voorgesteld en zou de hoofdschuldige zijn van de oorlog in Oekraïne. Alle activiteiten van de NAVO worden in een kwaaddaglicht gezet. De NAVO-operatie in Servië (1999) wordt door Baudet geframed als een wrede aanval tegen een willoze staat, terwijl de NAVO deze operatie initieerde om Kosovo te beschermen tegen Servisch expansief nationalisme.                 

Het absolute dieptepunt voltrok zich uiteraard eergisteravond in de plenaire zaal. Jesse Klaver stelde legitieme vragen over de mogelijke Russische financiële stromen richting FVD, aangezien FVD geen moment onbenut laat om Russofiele, anti-Westerse redevoeringen te houden in de Kamer. Deze legitieme vragen werden door Baudet beantwoord met een wedervraag aan Klaver over de ‘openbaarmaking’ van het geslachtsdeel van Klaver. En tot slot werd Jesse Klaver met fysiek geweld bedreigd door de FVD-fractieleider.

FVD moet weer een denktank worden!

De FVD-Kamerleden zijn simpelweg luie Kamerleden die het Kamerwerk helemaal niet serieus nemen. FVD tracht zoveel mogelijk publiciteit te generen om het verdienmodel in stand te kunnen houden. Indien FVD’ers in een zeldzaam geval meedoen aan debatten, dan wordt er enkel pro-Russische propaganda gespuid en worden collega-Kamerleden bedreigd. Ik roep FVD dan ook op om opnieuw een denktank te worden, als je geen vertrouwen meer hebt in het parlementaire proces, waarom doet de partij dan telkens weer mee aan nationale verkiezingen? Transformeer de partij opnieuw tot een denktank vanuit daar kun je ook die geweldige ‘maatschappelijke vernieuwingsbeweging’ opbouwen, dan hoeft er niet meer nodeloos geld verkwist te worden aan luie volksvertegenwoordigers van Forum.

Wil je dit opiniërende platform steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Scan deze QR-code dan!

Of steun het platform via deze link, u kunt via deze link een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc

Plaats een reactie

Trending

Blog op WordPress.com.