Jan Dijkgraaf vindt Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) een schoft, omdat hij onserieus reageert op een desinformatieve tweet van Marianne Akkerman-Linssen (lokale afdeling van Forum voor Autocratie) over het sturen van dienstplichtigen naar Oekraïne. Dat is natuurlijk totaal de wereld op zijn kop. We moeten politici koesteren die nog verzet bieden tegen alle drek op het medium Twitter. De inhoud van die tweet van Akkermans-Linssen is, zoals gezegd, al belachelijk op zichzelf: “Zoon van 18 krijgt brief voor zowel herinvoering dienstplicht als invullen van donorcodicil. Leg dit naast elkaar in Oekraïne waar orgaanhandel levendige handel is. Mijn intuïtie zegt heel veel nu.’’ En met een afbeelding erbij geplaatst waar een kindsoldaat is afgebeeld, vergezeld met het volgende bijschrift: ‘Het CDA wil ze sturen en wil daarom jouw tiener voor de dienstplicht laten opkomen #Stemzeweg.’ Derk Boswijk reageerde vervolgens op een geniale wijze op deze tweet van Marianne Akkerman-Linssen: ‘No worries, als uw zoon dezelfde intuïtie heeft als zijn moeder, dan is hij een S55 en komt hij onder de dienstplicht uit (als die überhaupt ooit wordt geheractiveerd).’

Die tweet van Akkerman-Linssen is dus in elk denkbaar opzicht onwaar. Allereest is de dienstplicht nooit afgeschaft in Nederland, de opkomstplicht is enkel afgeschaft sinds 1997. Staatssecretaris Van Der Maat probeert nu de tekorten op te vangen door de dienstplicht laagdrempeliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een dienstplicht waar een selectieprocedure aan vooraf gaat. Dit lijkt mij helemaal niet onredelijk gezien de geopolitieke spanningen.

Marianne suggereert verder in haar tweet dat dienstplichtigen nu of in de naaste toekomst naar Oekraïne gestuurd zouden worden om het Russische gevaar tegen te houden. Dat is natuurlijk al pure bangmakerij. Er wordt op dit moment door Europese regeringsleiders gesproken over het sturen van special forces naar Oekraïne, vooral Macron heeft dit idee geopperd. Verder zouden er wellicht NAVO-adviseurs en -personeel gezonden kunnen worden naar Oekraïne (bijvoorbeeld voor het onderhoud van F16’s). In het publieke debat wordt er ook gesproken over de stationering van NAVO-beroepsmilitairen bij de marionetstaten van de Russische Federatie (Belarus en Transnistrië), zodat de Oekraïense frontsoldaten frequenter/makkelijker afgelost kunnen worden door de Oekraïense strijdkrachten die nu gestationeerd zijn bij de grens. Er wordt dus alleen over gesproken/gedebatteerd door betrokkenen, deskundigen en politici. Er is helemaal niks concreet besloten. Landen zoals Duitsland zijn een belangrijke hindermacht voor al deze plannen, dat maakt het alleen nog maar irreëler dat het van ‘boots on the ground’ gaat komen.En bovendien gaat het enkel over gekwalificeerde soldaten, niet eens over dienstplichten. Dat maakt het verhaal van Marianne Akkerman-Linssen nog kwalijker.

We zouden het alleen maar moeten toejuichen dat respectabele politici, zoals Boswijk dit populistische gezwets van commentaar voorzien. Desinformatie op Twitter wordt vaak niet weersproken door politici uit het midden, het is daarom goed dat een Tweede Kamerlid daar toch nog altijd tijd en energie in wil steken. De meeste politici uit het centrum hebben de hoop al lang opgegeven en negeren alle populistische onzin. Jan Dijkgraaf zou dat ook moeten toejuichen. Ware het niet dat Dijkgraaf zelf ook riooljournalistiek bedrijft. In een van zijn ‘briefjes’ werd Pieter Omtzigt bijvoorbeeld nog omschreven als een ‘katholieke gluiperd’. Het ligt dan ook geheel in de lijn der verwachting dat Dijkgraaf Boswijk een ‘schoft’ noemt en niet Akkerman-Linssen aanpakt voor het in de wereld slingeren van desinformatie. Hij gunt Boswijk opnieuw een burger aan de voordeur die hem met de dood bedreigt. De bedreiging aan het adres van Boswijk gedurende de boerendemonstraties doet hij overigens af als een: ‘oud vrouwtje dat aan de deur ‘boe’ roept.’ Bedreigingen zijn en blijven bedreigingen en dan doet het er niet zoveel toe door wie de CDA-politicus bedreigd wordt. Bovendien was het dus niet een onschuldig oud vrouwtje, maar een burger die hem en vooral zijn gezin met de dood bedreigd heeft, dat is niet niets zou ik zeggen!

Zie hier de tweet van riooljournalist Dijkgraaf: Boswijk mag wat Dijkgraaf betreft wel meer bedreigingen krijgen.

Jan Dijkgraaf en Marianne Akkerman-Linssen zijn de hoofdschuldigen voor alle desinformatie op het medium X en voor de aantasting van alle fatsoensnormen binnen het publieke debat. Het is te prijzen dat politici uit het brede midden nog weerstand bieden tegen alle feitelijke onjuistheden op Twitter. Die desinformatie genereert namelijk te veel publiciteit en vroeg of laat kan dat een bedreiging vormen voor de nationale cohesie en voor onze democratie. Misschien is het nu al ondermijnend, gezien de verkiezingswinst van de PVV op 22 november 2023.

Wil je dit platform steunen? scan dan de code hieronder!

Trending

Blog op WordPress.com.