Geert Wilders is ziedend omdat hij het asielpakket- dat het resultaat is van de formatieonderhandelingen- te magertjes vindt. In het bijzijn van de landelijke pers loopt de voorman van de PVV boos weg. Op Twitter laat hij weten dat de PVV al ‘genoeg concessies’ heeft gedaan.

Dit strookt uiteraard niet met de politieke realiteit. Het PVV-verkiezingsprogramma bestaat uit talloze onconstitutionele en onuitvoerbare voorstellen. Er valt weinig te onderhandelen over dergelijke voorstellen. Misschien heeft Wilders een concessie gedaan door het premierschap voor deze regeringsperiode niet meer te ambiëren, maar de andere fractieleiders hebben ook vergelijkbare compromissen moeten sluiten om een “Programkabinet” mogelijk te maken. De andere drie fractieleiders zullen immers bij een akkoord op hoofdlijnen eveneens in de Kamer blijven zitten. Hoewel dit voor NSC minder opgaat, Omtzigt zag al tijdens de verkiezingscampagne een exotisch ‘extra-parlementair’ kabinet zitten, waarin hij zijn controlerende taak als Kamerlid zou kunnen voortzetten.

Wilders beseft waarschijnlijk, naarmate de formatieonderhandelingen vorderen, dat juridische obstakels een forse migratiebeperking bemoeilijken. Hij kan op dit punt dus helemaal niet leveren. Het is dan ook een zeer strategische zet van Wilders om de schuld af te schuiven op de andere formerende partijen. Immers, de PVV zit electoraal gezien goed als Wilders gepercipieerd wordt als dé migratiekritische politicus die door de andere ‘laffe’ formerende partijen tegengewerkt wordt. Het ligt dan in ieder geval niet aan Wilders dat er maar geen rechts kabinet komt, althans in de perceptie. Dat theatrale wegloopgedrag is derhalve een strategische zet om die reeds genoemde perceptie van de formatieonderhandelingen geloofwaardiger te maken. Wilders sorteert dus voor op mogelijke nieuwe Kamerverkiezingen.

Op dit moment staat de PVV er al zeer goed voor in de peilingen, met naar schatting ongeveer 50 zetels. Als het bovengenoemde frame omtrent de formatieonderhandeling dominant wordt, dan zal de PVV er alleen maar meer baat bij hebben, bij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Als het scenario zich voordoet dat de formerende partijen inderdaad er niet uitkomen tijdens de formatiefase, dan is Wilders in ieder geval goed voorbereid op die mogelijke nieuwe Kamerverkiezingen. De vraag is echter of andere politieke partijen bereid zijn om nieuwe Kamerverkiezingen te organiseren. Wellicht is een poging om een breed middenkabinet te vormen met Verenigd Links een logischere stap voor NSC en de VVD. Morgenochtend zullen de fractieleiders van de formerende partijen in ieder geval nog verschijnen aan de formatietafel.

Wil je dit opiniërende platform steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Scan deze QR-code dan!

Of steun het platform via deze link, u kunt via deze link een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc

Plaats een reactie

Trending

Blog op WordPress.com.