BBB is opgericht om de stem van het platteland en de provincie luider te laten doorklinken in politiek Den Haag, dat was een mooie ambitie. Van deze ambitie is echter niets meer over. De BBB is de loopjongen van de PVV tijdens het formatieproces en is een politieke organisatie die in wezen een verlengstuk is van de agro-lobby. Dankzij de BBB leven we binnen afzienbare tijd in het Hongarije van West-Europa.

In de negentiende eeuw emancipeerden de Nederlandse Joden en katholieken. Aan het begin van de twintigste eeuw emancipeerde de arbeidersklasse en verkreeg bijvoorbeeld volwaardig kiesrecht. En gedurende de twintigste eeuw verwierven vrouwen meer en meer burgerrechten. In de eenentwintigste eeuw zou zich – als het aan de BBB ligt -een rurale emancipatiebeweging moeten ontpoppen, waardoor het platteland en de provincie gelijkwaardige gebiedsdelen worden ten opzichte van de Randstad.

Deze ambitie is volledig verwaterd. De BBB komt voornamelijk op voor het agrarische industriële complex en doet alsof dat gelijk staat aan de wensen en belangen van dé modale plattelander. Andere plattelandse belangen en burgerorganisaties hebben nauwelijks wat in de melk te brokkelen: de boerenstand wordt gelijkgesteld aan de gehele plattelandse bevolking. De meeste plattelandse burgers willen graag dat de publieke voorzieningen op peil blijven en dat deze voorzieningen – mede dankzij verstedelijking en vergrijzing – niet in verval raken. Hierover hoor je BBB zo nu en dan, maar het gaat toch vooral om het lot van die zielige visser, boer en tuinder.

De EU verstrekt omvangrijke subsidies aan boeren. De Nederlandse staat heeft tevens een zeer aantrekkelijke uitkoopregeling in het leven geroepen voor agrariërs die er vroegtijdig mee willen stoppen. Dergelijke regelingen van overheidswege kunnen ondernemers op het platteland en andere rurale burgers alleen maar van dromen! Toch horen we altijd maar over die zielige boeren. En dan vooral het geradicaliseerde deel van de boerenstand dat zich onder de naam “Farmers Defence Force” heeft georganiseerd.

De BBB speelt bovendien een weerzinwekkende rol tijdens het formatieproces. In feite is de BBB de loopjongen geworden van de ongrondwettelijke PVV. De partij doet er alles aan om centrumrechts en radicaalrechts tot een regeerakkoord te laten komen. Zolang er maar een ministerspost bij het departement van landbouw in het verschiet ligt voor een BBB’er. Hiermee is de BBB een procesmatige begeleider geworden van een aanstaande regering naar Orbánistisch model.

De BBB maakt het niet alleen mogelijk dat Nederland het Hongarije van West-Europa wordt, het omarmt ook zélf autocratische opvattingen. BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer vindt het wel een goed idee om het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op te zeggen. Waarom zult u zich afrvragen? Omdat een uitspraak van het Hof hem niet bevalt. In Hongarije en Polen heeft men hetzelfde gedaan. Vervelende rechters die een obstakel vormen voor de invoering van een illiberale democratie zijn vroegtijdig met pensioen gegaan. Dat is natuurlijk eufemistisch uitgedrukt: de Poolse en Hongaarse regeringen hebben “lastige” rechters gewoonweg ontslagen. Indien de PVV grip krijgt op het Nederlandse bestuur, wacht Europese rechters hetzelfde lot, uiteraard met de BBB als “fijne” juniorpartner van de PVV.

Kortom, van het initiële idealisme bij de BBB is niets meer over. De BBB behartigt enkel de belangen van het agrarische industriële complex en doet alsof deze belangen exact overlappen met die van de gehele plattelandse bevolking. Tijdens het formatieproces is de BBB een verlengstuk geworden van de PVV. De BBB doet er alles aan om een regering met een autocratische partij (PVV) en centrumrechts (NSC en de VVD) te realiseren. Zolang de BBB maar bestuurlijke verantwoordelijkheid mag nemen en mooie bestuurlijke functies kan toebedelen aan BBB’ers. De BBB is niet alleen een “constructieve” factor in het transformeren van Nederland tot het West-Europese Hongarije, maar draagt ook zelf autocratische opvattingen uit: rechters moeten maar ontslagen worden als ze uitspraken doen die de BBB niet bevalt.

Wil je dit opiniërende platform steunen met een bescheiden financiële bijdrage? Scan deze QR-code dan!

Of steun het platform via deze link, u kunt via deze link een bedrag naar keuze invullen: https://buy.stripe.com/00g176ce24rc3Cg3cc

Plaats een reactie

Trending

Blog op WordPress.com.